*

Minna Isoaho Rohkea Johtaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Sairasvakuutus

Saksa sijoittaa pakolaisiin!

Pakolaisten aiheuttama lisärasitus terveydenhuollolle ja sosiaalipuolelle on suuri ongelma niin Suomen periferiassa, kuin Euroopan „ytimessä“ Saksassa.

 

Saksan hallitus kehittänyt laillisen keinon ja kenties Suomi tapojensa mukaan seuraa perässä ?

 

Lakitekstin johdanto kertoo ongelmaksi: „Psykiatrisen ja psykosomaattisen huollon, ja korvauksien läpinäkyvyyden ja korvauksien tulospohjaisen kohdentamisen parantamisen.“

 

SOTEen rahoituksen valinnanvapaus - valtion rahoitus minimiin

Valinnanvapaus ja kilpailu on otettava tavoitteeksi myös SOTE-mallin rahoituksen suhteen ja purettava KELA:n asema keskitettynä instituutiona SOTE:n myöhemmissä vaiheissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittaminen on järjestettävissä myös täysin markkinaehtoisesti sairasvakuutuksiin keskittyvien vakuutusyhtiöiden kautta ja tätä järjestelmää aktiivisesti reguloimalla myös varmistaa palvelutasojen laadukkuus niissä tilanteissa, joissa markkinan kilpailu olisi riittämätöntä. 

Vatuloidut sairausvakuutukset

Kun yleinen sairausvakuutus otettiin käyttöön 1964 uskoimme naiviisti, että "kyllä valtio kansalaiset hoitaa". Vielä minun nuoruudessani oli nk. miinuskirja, johon kirjattiin kaikki lääkeostokset ja ne sai sitten vähentää verotuksessa ja näin toimivat "korvaukset". Sitten tulivat korvaushakemukset joita lähetettiin KELA:lle ja lopulta apteekit hoitivat ne suoraan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä