Minna Isoaho

Kaikki blogit puheenaiheesta Normit

Onko yleissitovuus oikea tapa luoda normeja?

Onko Sääntö Suomi liian byrokraattinen?

TV:ssä esitetään ohjelmaa, joka kritisoi Suomen liiallisia sääntöjä ja niiden aiheuttamaa byrokratiaa. Kuitenkin maailmalla pidetään suomalaisia luotettavina ihmisinä, jotka noudattavat sopimuksia ja normeja sekä hyväksi havaittuja käytäntöjä. Mitä asioita meillä sitten säädellään liikaa?

Suomi100 -häpeä: Isänpäivä kielletty ja 10-vuotiaille kasvatusvastuu

Onko sääntö-Suomi jo saavuttanut maksimijärjettömyytensä? Hyvinvointiyhteiskuntaa on elvytetty pitkään, mutta valmista ei näytä tulevan. Ihmisten elämänhallinta heikkenee edelleen, syrjäytyminen lisääntyy, vanhemmuus on hukassa ja luottamus virkamiesten toimintaan vähenee.

Saanko olla enää isä pojille ja aviomies tässä maailmassa?

Olen aviomies ja kahden mahtavan pienen pojan isä.Siinä oli lyhyessä pätkässä kolme sukupuolittunutta asiaa; Aviomies, Poika, Isä.

Kukaan ei ole koskaan pyytänyt minua luopumaan näistä määreistä. Minua ei ole pyytänyt opetushallitus luopumaan siitä, että lapseni olisivat poikia. Kirkko tai lakikirja ei ole käskenyt uuden avioliittolain myötä minua kirjaamaan itseäni joksikin muuksi kuin aviomieheksi ja Kelan mielestä olen lasteni isä.

Minulla on helppoa. Minä en joudu todistelemaan näitä asioita jatkuvasti.

Normien purkaminen Lapin puolustajan näkökulmasta

Hallituksen puolivälitarkastelu lähestyy ja tähän liittyen keskustan eduskuntaryhmä julkaisi tällä viikolla vihkosen, jossa käydään läpi 303 tämän kahden vuoden aikana purettua normia. Normienpurku on ollut yksi tämän hallituksen kärkihankkeista, josta sille voidaan antaa kiitettävä arvosana. Nostan seuraavaksi esille ne puretut normit, jotka näen Lapin kannalta merkityksellisimpinä. Osa pureutuista normeista on jo voimassa, muut saatetaan loppuun tämän vuoden loppuun mennessä.

Taksisääntely ja sen vapautuksen vaikutus etenkin kaupungeissa.

TAKSIEN MÄÄRÄSÄÄNTELYN PURUN VAIKUTUKSET ISOMMISSA KAUPUNGEISSA

Saako mies arvostella feminismiä?

Saako mies arvostella feminismiä?

 

Feminismi, tuo 2000-luvun punainen vaate jokaiselle heteronormiselle arvokonservatiiville. Tokihan näitä punaisia vaatteita kanssaheteromieheni löytävät kaikenlaisista muistakin kohteista. Itsellenikin sellaisia toki löytyy, vaikka feminismi, tasa-arvo tai seksuaalivähemmistöt eivät niihin omalla kohdallani kuulukaan. Melko helposti minun ärsytyksen kohteeni ovat kuitenkin löydettävissä ja jopa kokeiltavissa :)

 

Monokulttuurisuus on todellinen rikkaus

Toimiva ja valta-asemassa oleva kulttuuri pitää nähdä nykyään huomattavasti laajemmassa kontekstissa kuin poikkeamissa yksilöiden tai ryhmien yksittäisiä piirteitä koskien. Merkittävää ei ole esim. käytetty kieli, jos kuitenkin vallitsee yhteisymmärrys, pukeutuminen, kunhan ei rikota lakia, elämänkatsomus, jos sillä ei pyhitetä muita vahingoittavaa toimintaa tai juhlapäivät ja tapa viettää niitä, vaikka näillä kaikilla toki saattaa olla omat vaikutuksensa yhteiseen toimintaympäristöön. Yhteiskunta koostuu ihmisistä.

Tulevaisuuden rakentamista ei sovi jättää sattuman varaan

Viimeaikainen, erityisesti oikeiston esiin nostama keskustelu normien purkamisesta tai julkisen sektorin rajusta supistamisesta on huolestuttanut.  Varsinkin näin, koska julkisen talouden koosta puhuttaessa on käytetty osin harhaan johtavia suhdelukuja. Itsestäänselvyytenä pidän sitä, että normien tai hallinnon järkevöittäminen on kansanedustajien ja byrokraattien normaalia työtä, eikä vaalityön ohjelmanumero.  Ajojahdin taustalla on valitettavasti nähtävissä oikeiston ajamia kylmiä arvoja paljon enemmän, kuin halutaan antaa ymmärtää.

Tie yrittäjyyteen on tasoitettava

Suomi nousee työllä ja yrittäjyydellä. Pätkätyöt yleistyvät, samalla yksinyrittäjyys,  pienyrittäjyys on kasvussa. Sen esteitä ja sudenkuoppia on purettava. Tie yrittäjyyteen on tasoitettava.  Se edellyttää lainsäädännön selkeyttämistä, käytäntöjen, normien joustavuutta, yksittäisen kansalaisen arkipäivää, työntekoa ja yrittäjyyttä vaikeuttavan byrokratian minimointia.

Vapaavuori jälleen normiviidakon kimpussa

30.05.2014 pitämässään kokoomuksen puheenjohtajakampanjansa avauksessa Jan VAPAAVUORI korosti, että hän haluaa purkaa elinkeinoelämän normiviidakkoa. Tähän hänellä onkin jo vanhaa kokemusta. Rakennusala on Suomen säännellyin toimiala: kymmeniä lakeja, satoja asetuksia, satoja määräyksiä, satoja ohjeita ja satoja standardeja. Ollessaan asuntoministerinä 2007-10 Vapaavuori käynnisti suurilla fanfaareilla "Normitalkoot", jonka piti radikaalisti vähentää rakennusalan tarpeetonta ja kalliiksi tulevaa sääntelyä. Lopputulos oli zero, ja hanke haudattiin hiljaisuudessa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä