Minna Isoaho

Kaikki blogit puheenaiheesta Geopolitiikka

Konkurssihuutokauppa

Mulla on kirjoituspöydällä muistuttamassa minua tärkeistä asioista Pellervo vuodelta 1969. Siinä on pitkä juttu jossa kysytään otsikolla: "Mitä nyt kun kansallinen omavaraisuus on saavutettu?" Me elämme sen seurauksia miten tuohon kysymykseen aikanaan vastattiin. Nyt piirua vaille 50 vuotta myöhemmin on tietenkin helppo olla jälkiviisas, mutta ihmetyttää se silti silloisten asiantuntijoiden vastauksia lukiessa, etteivätkö he enää muistaneet miksi tuota omavaraisuutta oli rakennettu niin kiihkeästi ja koko kansan voimin.

Ydinaseita lisäämällä rauha Itämerelle

Länsimaiden ja Venäjän välillä on ollut geopoliittinen myllerrys käynnissä viimeiset 4 vuotta. Reaalipoliittisesti ajatellen, se kertoo vain siitä, että Itä-Euroopassa on olemassa voimatyhjiöitä.

Suomi ja Ruotsi haluavat kuulua länteen, mutta eivät tällä hetkellä kuulu Natoon. Niillä ei ole Artikla 5:n turvaa paperilla. Läntisellä arvomaailmalla, isäntämaasopimuksilla ja yhteisillä harjoitteluilla halutaan rakentaa todennäköisyyttä sille, että apua tulee, jos Venäjä hyökkää.

Luottamustiekartta 2020: Venäjän Ahvenanmaan-tukikohta, Suomi Natoon 1920-rajoin

Itämeren alueen turvallisuusnäkymien kannalta lupaavin viime aikojen uutinen saattaa olla tämä: ahvenanmaalaiset suhtautuvat muita suomalaisia luottavaisemmin Venäjän valtiolliseen edustukseen ja sotilaalliseenkin läsnäoloon jopa vähemmän epäluuloisesti kuin Suomen sotavoimiin.

Media Airistolla

Ylen pääuutinen tältä aamulta tiesi kertoa, että Airistolla olisi mahdollisesti Venäjän turvallisuuspalvelun vetämä rahanpesuoperaatio. https://yle.fi/uutiset/3-10429684 Tekstissä ei mainita suoranaisia todisteita, mutta vihjaillaan paljon. Mark Galeotti, jonka näkemystä uutisessa pääasiassa tuodaan julki, on johdonmukaisesti Venäjävastaista narratiivia kirjoittava politiikantutkija, jonka taustalta löytyy mm.

Länsi ja Venäjä: Puskuristako rauhan pohja?

Lännen ja Venäjän huonontuneet välit ovat yksi kohtalaisen suuri uhka rauhalle ja sivilisaation säilymiselle.

Venäläisessä sielunmaisemassa uhka on tullut aina lännestä. On ollut Napoleon ja sitten Saksa pariinkin otteeseen. Sitten kylmä sota. Olemassaolo on perustunut siihen, että raja länsivaltoihin on ollut kaukana Moskovasta.

"Geopolitiikan paluu"

Yksi tämän ajan väärinkäytettyjä tai – hyväntahtoisempaa tulkintaa haluaville – väärin ymmärrettyjä termejä on geopolitiikka. Tarkemmin sanoen väärin menee kaksi asiaa. Ensimmäinen johtuu siitä, että ”geopolitiikka” ei itse asiassa ole politiikkaa, jota harjoitetaan tai edes voidaan harjoittaa. Tässä mielessä vikaa on myös itse sanassa, ”politiikkaahan” yleensä harjoitetaan.

Sopimus maapallosta Putinin silmin

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi hiljattain haastattelussa: ”Miksi tarvitsisimme maailmaa, jos siellä ei olisi Venäjää?”. Tuossa lauseessa kiteytyy maapallon tilanne, joka on ollut sama niin kauan kuin USA:lla ja Neuvostoliitolla sekä sen perillisellä Venäjällä on ollut massiivinen ydinasearsenaali. USA:lla ja Venäjällä on eräänlainen lopullinen veto-oikeus maailman asioihin, olivat ne itse millaisessa tilanteessa hyvänsä. Molemmat voivat tuhota koko ihmiskunnan moneen kertaan laukaisemalla kaikki ydinaseensa.

Iranin tilanteen ironiat

Yritetäänpä jälleen kerran porukalla suhteuttaa asioita ja laajentaa kokonaiskuvaamme, jotta emme olisi niin herkästi tuomitsemassa kanssaihmisiämme pommituksen kohteeksi ihmisoikeuksiin vedoten.


Iranissa on ollut mielenosoituksia korruptiota, kohonneiden hintojen aiheuttamaa taloudellista ahdinkoa ja ihmisoikeusrikkomuksia vastaan.

Iran-Maidan operaatio tuskin onnistuu

Iranin viime aikojen mielenosoituksissa on vastustettu korruptiota ja vaadittu ihmisoikeuksia. Mielenosoituksissa ovat vastakkain pieni ryhmä hallituksen vastustajia ja suuri joukko hallituksen kannattajia. Uskonnolliset tekijät näyttävät toistaiseksi puuttuvan.


Massamedian varassa tietojensa kanssa olevienkin on hyvä tietää jotain  isommista kuvioista osatakseen suhteuttaa uutisoinnin kertomaa.

 

Iran lyhyesti

Yhdysvalloilla on uusi… narsisti

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump on siis vannonut virkavalansa ja pitänyt virkaanastujaispuheensa. Taattua Trumpia: Yhdysvallat on ollut maailman eniten kärsinyt kolkka ja tehtaat on saatava taas toimintaan. En voi olla ihmettelemättä niin puheen kuin myös (julkisuudessa esiintyneen) Trumpin epäloogisuutta.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä