Minna Isoaho

Rinne ja Orpo pyörittävät eläkeläisiä litistävää poliittista mankelia

Antti Rinne lupasi vappuna 100 euron korotuksen alle 1400 euron eläkkeisiin. Hän jatkoi asian käsittelyä 23.5 politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa todetessaan, että Suomessa on 200.000 köyhyysrajalla tai sen alapuolella olevaa eläkeläistä ja että ehdotetulla korotuksella on tarkoitus parantaa heidän taloudellista asemaansa. 

On hyvä, että Rinne on huolissaan pienituloisista eläkeläisistä. On päivänselvää, että heidän ostovoimaansa on parannettava.  Valitettavasti hyvä keskustelunavaus litistyi poliittiseen mankeliin, kun sisältö sivuutettiin ja menettelytavasta ryhdyttiin tekemään politiikkaa.

Antti Rinne ja Petteri Orpo ottivat toimittajien aamiaistilaisuudessa railakkaasti yhteen ja saivat asian näyttäytymään yhtä mahdottoman sekavalta kuin Sote: Keskustelu pyöri uudistuksen kustannusten ympärillä ja Suomalaispoliittiseen tapaan hintahaarukka oli varsin laaja – Rinne puhui ensin 200 miljoonan euron hintalapusta, kun taas  Orpo sanoi uudistuksen vaikutuksen valtiontalouteen olevan miljardi euroa. Keskustelun tiimellyksessä Rinne vielä ”täsmensi” nettovaikutuksen olevan 600 miljoonaa euroa. 

Ihan oikeasti. 

Eturivin poliitikot heittelevät ilmoille lukuja ja termejä kertomatta, mitä tarkoittavat, miten ovat lukuihin päätyneet ja mistä ajanjaksosta he puhuvat. On aivan selvä, että näin yksinkertaisessa asiassa vaikutuksen hintahaitari ei voi olla 200 miljoonan ja miljardin välillä, joten pikainen käsitteiden määritys on paikallaan.

On turha väitellä rahoituksen riittävyydestä kumpaankaan suuntaan, ennen kuin uudistuksen hinta on laskettu uskottavasti.

Kansalaisten sumuttaminen epäselvillä argumenteilla on loputtava. 

Tässä tapauksessa laskutoimitus ei ole vaikea ja kaikki tarvittavat faktat ovat olemassa: ensin määritellään, mikä on tässä puheena oleva köyhyysraja euroina ja sitten selvitetään montako eläkeläistä jää tuon rajan alle. Lisäksi tunnistetaan, mitä muita kuluja on huomioitava korotuksen 100 eur/kk/eläkeläinen lisäksi. Näin saadaan laskettua uudistukselle uskottava hinta ja sitä lähtökohtana pitäen voidaan käynnistää poliittinen kädenvääntö. 

Nyt näyttää siltä, että osapuolilla ei ole aikomustakaan piirtää yhteistä tilannekuvaa, kun retoriikka ohittaa sisällön. Lopputuloksena on epäselvää politiikkaa ja toteuttamiskelvottomaksi mankeloitu ehdotus. 

Toivon, että valtiovarainministeriö ja työeläkevakuuttajat laskevat uudistukselle hinta-arvion, joka perustuu faktaan. Sitä odotellessa sormiharjoituksena seuraava pohdinta: Jos Rinteen esittämä 200.000 henkilöä pitää paikkansa ja jos jokaiselle on tarkoitus antaa 100 euron korotus kuukausieläkkeeseen, maksaa uudistus vuositasolla 240 miljoonaa euroa + eläkkeiden korotuksen lisäksi tulevat muut mahdolliset sosiaali- ja hallintokulut. Eli matkaa miljardiin euroon on aika paljon. 

Keskustelussa esitetty hintahaitari ei voi olla oikea. Tai sitten osapuolet puhuivat täysin eri asioista. Huolestuttavaa. Ei ihme, että Sote-kustannuslaskennassakin lukujen etumerkki vaihtuu tiheään.

Toivon, että toimittajat haastavat poliitikkoja nykyistä aktiivisemmin. Kun keskusteluun heitetään lukuja, niin kuulijaa auttaisi kovin, jos luvut jotenkin perustellaan. Ainakin lukujen vaikutusaika olisi hyvä täsmentää, koska poliitikoilla on tapana esittää luvut siinä aikajänteessä, mikä sillä hetkellä parhaiten palvelee heidän omia tavoitteitaan: Joskus puhutaan vuositason luvusta ja taas toisinaan vaalikauden yhteenlasketuista summista ilman, että sitä erikseen täsmennetään. 

Valtiontalouden pyörittäjillä olisi paljon opittavaa yrityspuolelta. Siellä ei tällaista asioiden ja merkitysten sekamelskaa hyväksytä. Tuntuu jokseenkin toivottomalta seurata hallituksen ja opposition uudistustouhua, kun asia toisensa jälkeen kaatuu. Milloin tuhlausjohtaminen loppuu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Hyvä asia ottaa esille.
Mutta sinäkin unohdit debet-puolen. Jos 200.000 eläkeläistä saa käteen kymppejäkin kuussa, se menee kiertoon ja elvyttää taloutta, kenties pienyrittäjiä ja kauppiaita, mikä tekee heille hyvää.

Vastaavasti jos rikkaiden veroja höllennetään samalla summalla, siis 200.000 rikkainta saisi nettona jokainen 100 euroa, se raha voisi mennä kurkusta alas, tai ulkomailla törsättynä, joten kerrannaisvaikutus olisi nolla tai negatiivinen.

Kun Orpo puhuu kasvun ja työllisyyden parantumisesta verojen pudotuksen merkeissä, se (vääristely) viime peleissä tarkoittaa, että syntynyt likviditeetti menee pörssiin tai asuntoihin, joiden hinnat yhteensä nousevat, joten viime kädessä se muutos loisi kuplia.

Viisas talousmies osaisi laskea pääoman kierron vilkastumiseen johtavia silmukoita, mutta onko viisaita talousmiehiä olemassakaan?

"Nyt näyttää siltä, että osapuolilla ei ole aikomustakaan piirtää yhteistä tilannekuvaa, kun retoriikka ohittaa sisällön. Lopputuloksena on epäselvää politiikkaa ja toteuttamiskelvottomaksi mankeloitu ehdotus."

Olen ammatiltani systeemitieteilijä, ja kannustaisin juuri piirtelemiseen. Ilman visuaalista tukea eivät nämä talousvaikutukset selviä politiikoille, eikä kansalle.

Keskustelun taso näillä ministereilläkin on umpisurkea.

Juha Hämäläinen

Kannatan köyhien kulutuskyvyn lisäämistä. Erityisesti eläkeläiset ovat tilanteessa, jossa useimmilla ei enää reaalista mahdollisuutta lisätä omin toimin tulojaan.

Valtiolla on kylla rutkasti rahaa törsätä hyödyttömiin asioihin kuten kulttuuriin, ihmisten harrastuksiin kuten urheiluun tai vaikkapa aseisiin.

Pelkästään täysin hyödytön hävittäjähankinta antaisi 15-30 miljardia käyttöön 30 vuodeksi köyhien tulotason nostamiseen. Lisärahaa suihkareista riittäisi 210-420€ kuussa 200.000 köyhälle 30 vuodeksi. 64 suihkarilla ei taasen Suomen itsenäisyyttä taata millään tavoin, jos itänaapuri olisi tänne tosissaan tullakseen.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Olen Minnan kanssa täysin samaa mieltä siitä, että poliittinen keskustelu on mennyt täysin hulinaksi. Hallituspuolueiden arvopohja on romahtanut. Puolitotuudet, vääristelyt ja valheet ovat jokapäiväistä luettavaa. Pitäisi vakavasti miettiä mekanismin luomista, jolla tälle saataisiin loppu, sillä se on turmion tie.

Toimituksen poiminnat