Minna Isoaho

Pressiklubin #setämiehet Haapala ja Parkkonen alittivat riman

Olin torstaina matkalla tärkeään kokoukseen. Kävelin Espan puiston halki ja ihan vahingossa osuin Runebergin patsaalle, missä ihmiset odottivat Prinssi Williamia saapuvaksi. Tunnelma oli loskaisesta sateesta huolimatta käsin kosketeltavan iloinen ja innostunut.  

Palaverini alkuun oli vielä vartti ja niinpä jäin odottamaan, jospa näkisin vilauksen idolistani.

En seissyt sateessa nähdäkseni prinssin. Olin siellä, koska arvostan Williamin asennetta, persoonaa ja esimerkkiä, jota hän meille antaa. Hän jatkaa äitinsä viitoittamalla tiellä ja luo ihmisille uskoa huomiseen ja tuo toivoa tähän päivään.  Williamiin sitkeästi liittyvä kuninkaallinen loisto ei häiritse  minua. Loiston läpi näen hänen tärkeän työnsä kannustajana ja esimerkkinä – hyvänä roolimallina.

Hämmästyin kovasti sitä latteutta, jolla perjantai-illan Pressiklubissa kommentoitiin prinssivierailua. Politiikan toimittajat Timo Haapala ja Tommi Parkkonen paheksuivat kuorossa ”kruunupäiden palvojia” eivätkä kyenneet ”ollenkaan käsittämään, miksi moisista tyypeistä tehdään lehtijuttuja”. Tuota kuunnellessani mietin, että mielestäni kenestä tahansa, joka saa pelkällä persoonallaan satamäärin ihmisiä liikkeelle ja tuhansittain sydämiä läpättämään innosta, kannattaa tehdä lehteen juttu.

Pressiklubissa siirryttiin seuraavaksi nauramaan Ruotsin 1-vuotiaan pikkuprinssin kastejuhlaesiintymiselle ja tapahtumasta naistenlehdissä raportoiville toimittajille. Edelleen hämmästelyä jatkettiin ja porukalla mietittiin ”mitä helvetin tekemistä ruotsin prinsessalla tai englannin prinssillä on suomalaisille?”

Vastauksena kysymykseen: paljonkin on tekemistä ja enemmänkin saisi olla.

Haapala sanoi Williamia ”vallattomaksi, veikeäksi tyypiksi britteinsaarilta”. Hän ei huomannut, että tuo vallattomaksi tyhjäntoimittajaksi leimaamansa nuorimies toi pikavisiitillään hyvää mieltä, empatiaa ja toivoa huomisesta enemmän kuin kotimaiset poliitikot, julkkikset ja muut vallassa olevat ovat yhteensä koko vuoden aikana onnistuneet kansalle välittämään.

Se, joka vaikuttaa ja myös itse vaikuttuu muita kohdatessaan, saa kernaasti olla palvottava idoli. Näistä vaikuttajista ja vaikuttujista on Suomessa pula. Papukaijajournalismi varmistaa sen, että median hyväksymät henkilöt saavat toistuvasti palstatilaa hokemilleen. Näin pidetään keskustelunaiheet kurissa.

Idoleita tarvitaan. Ilman idoleita kehitys pysähtyy. Idoleilla on valtava merkitys siihen, mitä kohti ihmiset elämässään menevät, mistä haaveilevat ja mitä tavoittelevat.

Mitä kohti kurotellaan, jos ei ole ketään ketä voi varauksettomasti ihailla? Minuuden etsinnässä ihanteilla on iso merkitys ja medialla on tärkeä rooli identiteettimme rakentajana. Politiikan toimittajienkin olisi hyvä huomata, että idoliksi –identiteetin suuntaviitaksi- voi tulla muutenkin kuin fyysisen vallan kautta tai poliittiseen sisäpiiriin kuulumisen perusteella.

Harrastin aikanaan kilpauintia. Silloin ei vielä ollut janisievisiä eikä anttikasvioita ja idolin puuttuessa ajattelin, että ”Suomesta ei voi uida maailman huipulle”. Lopetin urani haikein mielin. Olen aivan varma, että hyvän esimerkin innoittamana olisin saavuttanut parempia tuloksia. Kannustavan esimerkin merkitystä ei saa väheksyä.

On aivan selvä, että tarvitsemme supercellejä ja rovioita bisneksen malleiksi. Mutta valitettavasti vallitseva suomalainen latistuskulttuuri syö näitä bisneksiä aamupalaksi. #setämiehet Parkkonen ja Haapala ovat surullisia esimerkkejä siitä, että meillä on omasta takaa riittävästi innostuksen tappajia. Niinpä tarvitsemme ehdottomasti williamit, danielit ja jopa pikku-alexanderit luomaan valoa pimeyteen.

Niin, ja lopuksi niille, joita kiinnostaa: en nähnyt vilausta Williamista. Velvollisuus kutsui kokoukseen. Mutta jo tuo lyhyt pysähdys Espalla lämmitti sydäntäni. Voimaannuin ja katsoin rohkeasti tulevaisuuteen. Palaveri meni hyvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Rimanalitus tuo sinun otsikkosikin on. Tuskin solvauksen esittäminen otsikossa kovin rakentavaa keskusteluskaan on.

Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.
Älä solvaa ihmistä tai yhteisöä. Älä puutu luvatta toisten ihmisten yksityiselämään.
Älä haasta riitaa.
Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
Valheellisen tai perättömän tiedon levittäminen on kiellettyä.
Rikokseen tai väkivaltaan kehottavat viestit ovat kiellettyjä.
Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
Älä mainosta.
Älä käyttäydy häiritsevästi. Älä huuda, eli käytä isoja kirjaimia.
Älä jankkaa. Tarkoituksellista keskustelun pilaamista ei suvaita.
Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.
Voit julkaista toisen ottaman kuvan vain, jos tiedät sinulla olevan lupa käyttää kuvaa blogissasi.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Setämiehet unohtivat että tuo "vallaton ja veikeä tyyppi" on Englannin tuleva valtionpäämies. Yli 70% UK:n kansalaisista kannattavat monarkiaa. Hajuton, mauton ja mitäänsanomaton Sanna Ukkola olisi tietysti voinut lisätä sen mutta hänpä on tehnyt ennen haastavasta ja keskustelua herättävästä pressiklubista noiden kahden setämiehen nokkelien ilmaisujen sisäisen ihailun kerho.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Haapanen ja Parkkonen asettivat Willin juuri oikeaan arvoonsa. Tuskin näistä kuninkaallisista kukaan ansaitsisi asemaansa kykyjensä perusteella vaan se perustuu aikansa eläneeseen vallanperimysjärjestelmään.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kommentoija Ylinen: "..kuninkaallisista kukaan ansaitsisi asemaansa kykyjensä perusteella..."

Periaatteessa asia voi olla noin. Toki voi kysyä, kuinka moni nykyisistä Suomen kansanedustajista ansaitsisi asemansa? Kuinka moni valtionyhtiön johtaja ansaitsisi asemansa? Kuinka moni kansliapäällikkö, valtiosihteeri, jne ansaitsisi asemansa kykyjensä perusteella? Monarkiat eivät oikein istu demokratiaan, mutta hyvinhän nuo tuntuvat rinnakkain toimivan.

Kuninkaalliset joutuvat vastaamaan tekemisistään kuningashuoneelle, joten kohtuullisen voimakas takaisinkytkentä pitää rojaltit erossa pahimmista hörhöilyistä. Suomalaiset tekivät oikein osoittamalla erityistä vieraanvaraisuutta ja ystävällistä vastaanottoa. Monen britin kuva Suomesta varmasti parani, ja saattanevat buukata seuraavan lomamatkan Suomeen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Toki voi kysyä, kuinka moni nykyisistä Suomen kansanedustajista ansaitsisi asemansa? Kuinka moni valtionyhtiön johtaja ansaitsisi asemansa? Kuinka moni kansliapäällikkö, valtiosihteeri, jne ansaitsisi asemansa kykyjensä perusteella?"

Ehkä eivät pelkästään kykyjensä perusteella mutta ainakin heidät on valittu jonkinlaisen demokraattisen systeemin avulla. Ja tarvittaessa heidät voidaan vaihtaa kyvykkäimpiin.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

On helppo olla kaima Ylisen kanssa samaa mieltä. Ei tarvitse mitään meriittejä, kun on sattunut syntymään sukuun, jota yhteiskunta elättää suuressa loistossa. On se helppoa olla hyvää tekevä tuossa asemassa ja ilmeisesti vain viran puolesta eikä niinkään omasta halusta.
Toimittajille isot pisteet eilisestä ohjelmasta.
On aivan käsittämätöntä, että Suomen tv esim näyttää Ruotsin pikku lapsen kasteen suorana lähetyksenä.
Oi turhuus, oi turhuus.
On se suuri helpotus, kun Suomesta ei ole tullut kuningaskuntaa. Säästytään siltä käsittämättömältä henkilöpalvonnalta. Palvotaan ihmisiä, jotka ovat sattuneet syntymään sukuun, jota yhteiskunta elättää. Heidän tärkein taito on osata vilkuttaa ja hymyillä teennäisesti. Puistattaa.....

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

On helppoa olla hyvän tekevät tuossa asemassa, mutta ei heidän pakko ole olla.. Voisivat olla miljoonia tuhlaavia omiin tarkoituksiin ja itsekkäisiin juttuihin!! Itse arvostan jokaista kuningasperhettä jo että he ovat kuningasperhe, mutta jos vielä tekevät hyvää siinä asemassa ollessa niin taputukset ja suosiosion osoitukset jo siitä.. Eniten harmittaa Brittejen kuninkaalisista se että he jättävät pois sellaisia pieniä mutta vanhoja tapoja, kuten parranajot tietyissä tilanteissa jne..

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen
Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Niin, latistuksen mankeli...sitä kyllä osataan käyttää. Toivottavasti nuoremmasta sukupolvesta kasvaa uudenlaisia osaajia.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Toivottavasti viisaampia, lopettavat tuon henkilöpalvonnan. Henkilöiden, joiden ainoa ansio on ollut syntyä tiettyyn sukuun. Ja näitä sitten Jumaloidaan ja palvotaan. Toivottavasti nuorten silmät kirkastuu tässä asiassa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Monarkian asema herättää ajoittain vilkastakin keskustelua sekä Ruotsissa että Iso-Britanniassa.

Molemmissa maissa on päädytty siihen, että elinvoimaisella kuningashuoneella on valtava PR merkitys maalleen.

Ruotsi on monarkiasta huolimatta hyvinkin tasa-arvoinen maa joten heille kuningashuone on lähinnä valtion käyntikortti. Iso-Britannia on kaukana tasa-arvosta ja olen nähnyt sen kerran omin silmin.

Olin opiskelukaverini kanssa käymässä Lontoossa kun opiskelin briteissä ja tultiin sattumalta paikalle kun kuninkaalliset tulivat sunnuntaina aamujumalanpalvelukseen.

Rahvas seisoi katujen varsilla mellakkaesteiden takana kun paikalle alkoi lipua rolss-royceja yksityiskuskeilla ja toinen toistaan koppavampia ihmisiä turkeissaan käveli rahvaan ohi kirkkoon.

Lopulta paikalle saapui 30-luvun autossa itse Elisabeth. Hän soi jopa hymynkareen rahvaalle toisin kuin muu "yläluokka".

Ruotsin kuningashuoneeseen meillä suomalaisilla on ollut jopa läheisempi suhde, mutta itse suhtaudun siihen todella penseästi.

Ruotsi kohteli suomea alusmaana huonosti joten en tunne mitään sympatiaa ruotsin kuninkaallisia kohtaaan. Jonkin monarkistisen räkänokan ristiäisten näyttäminen verovaroilla on irvokasta.

Varsinkin kun ottaa huomioon miten paljon ruotsin kuningashuone verotti Suomea ja tapatti meidän miehiä omilla turhilla sotaretkillä ei yhdenkään itseään kunnioittavan suomalaisen tule katsoa ruotsin monarkiaa ylöspäin. Päinvastoin.

Wenäjän tsaareihin suhtaudun paljon ymmärtäväisemmin ja myönteisemmin kun he antoivat Suomelle autonomian joka lopulta johti itsenäistymiseen. Aleksanteri I viisaine neuvonantajineen oli parasta mitä Suomelle tapahtui.

Tsaarin patsas (tosin toivoisin tilalle Aleksanteri I:n patsasta) on siten täysin oikealla paikalla ja saa ansaitsemansa arvostuksen suomalaisilta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kaipa minäkin käyn yhtymässä tähän setämiesrintamaan. Minusta on huvittavaa, että aikuiset ihmiset voimaantuvat näistä hattarapäistä. Turhaa henkilönpalvontaa, ilman että nuo ihmiset oikeasti tekisivät mitään merkittävää eläessään.

Lapsena satuin uimahallireissulla paikkaan, jossa minut pysäytettiin valtiovierailun vuoksi. Kohtasin sattumalta Silvian ja Kaarle Kustaan Koiviston pariskunnan kanssa. Kuningaspari pysähtyi kohdallemme. Silvian katseen kohdattuani ja muutaman sanan änkyttämisen jälkeen hän laski kätensä olkapäälleni. Koin voimaantuneeni. Lapsellistahan se oli. Mutta ymmärrän siis kirjoittajaakin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Uutisten tärkeisiin aiheisiin näyttää kuuluvan kuka taalamiljonääri suomalainen syötti tai teki maalin NHL:ssä. Tärkeää tai ei. Ihailijansa heilläkin kotikatsomoissa.
Prinssien ja prinsessojen edesottamuksia kotisohvalla tai torilla seuraaville sallittakoon myös nautintonsa. Sirkushuveja sylin täydeltä 100-vuotiaalle Suomelle ja niitä rakastaville kansalaisille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomalaiselle on tärkeää olla välinpitämätön toisten ihmisten ilosta.

Suomalainen saa tyydytystä kun pystyy haukkumaan rikkaita ja vaikka kuninkaallisia.

Suomalaisen ehtymätön voimavara on kateus.

Suomalainen on Suomalainen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Setämies" Parkkonen kuitenkin sanoi tosiasian, joka myös blogistilta lie jäänyt huomaamatta. Suomi on itämaa kuten Parkkonen televisiossa perusteli.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ihan kiva poika varmaan tämä Viljami. Itselleni on aika vierasta hysteerinen fanitus jotain julkimoa kohtaan.

Risto Salonen

Hämmästyttävää, että edelleen on Euroopassa luokkayhteiskunta. Ei mitään kehitystä kielikurssivuoden 1973 jälkeen.
Eläkää saarellanne brexitin jälkeen.

Toimituksen poiminnat