Minna Isoaho

EU yllättää - suoraa rahallista hyötyä suomalaisille!

EU-direktiivit tai yhteistyöhankkeet eivät useinkaan aiheuta sopntaaneja riemunkiljahduksia tai tunnetta siitä, että ”en malta odottaa” tuon päätöksen toteutumista. Nyt aiheuttaa.

Yle uutisoi EU-rahoitteisen Verkkojen Eurooppa –hankkeen vaiheista. Uutisessa kerrottiin, että ensi kesästä lähtien suomalaisella sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä Virosta. Vuonna 2019 eResepti toimii myös Ruotsissa ja myöhemmin mahdollisesti jopa koko Euroopan laajuisesti.

Uutisen kommenteissa mainittiin, että uudistuksen myötä matkailijan elämä helpottuu. Kyllä varmaan, mutta tässä on kuitenkin kyse paljon suuremmasta asiasta: tämä uudistus tulee räjäyttämään koko lääkejakelun ja apteekkitoimialan.

 

Nyt on EU:sta hyötyä!

EU:ssa ymmärretään, että Euroopan taloudellinen hyvinvointi edellyttää älykkäitä, kestäviä ja yhteenliitettyjä digitaalisia verkkoja. Reseptien ja lääkejakelun sähköistäminen yli maiden rajojen on mainio esimerkki arkea hyödyttävästä yhteistyöstä.

Meidän ei enää tarvitse kantaa huolta vanhentuneesta ja kalliista apteekkijärjestelmästämme, koska digitalisaatioon perustuva uudistus vähät välittää apteekkiprivilegiosta, hintaputkista tai viitehintasysteemistä. Asiakas voi jatkossa kilpailuttaa lääkeostonsa vaivattomasti.

Uudistuksen myötä asiakkaat voivat ostaa lääkkeet sieltä, mistä ne halvimmalla saavat. Tieto kulkee reaaliaikaisesti ja Kela-korvaus hoituu kuten ennenkin. Tuotteet voi tilata kotiovelle tai vaikkapa lähikauppaan toimitettuina. Kätevää.

Kun Viron viinaralli uhkaa hiipua, niin lääkeralli voi toden teolla alkaa. Kannattaa ehdottomasti ostaa halvemmat reseptilääkkeet virolaisesta apteekista tai verkkoapteekista ja pitää samalla peukkuja pystyssä, että portugalilaiset saavat tietojärjestelmänsä iskuun ja voivat ryhtyä mahdollisimman pian toimittamaan tavaraa suomalaisen eReseptin mukaisesti.

Digitalisoituva toimintamalli uudistaa Suomen apteekkiverkoston luonnollisella tavalla, kun asiakkaat ohjautuvat kilpailukykyisimmän palvelutuottajan luokse. eReseptin käytön laajentuminen hyödyttää apteekkien asiakkaita ja veronmaksajia. Lääkekulut pienenevät ja kilpailua tulee lisää myös itsehoitolääkkeiden ja muiden apteekkituotteiden  kauppaan.

Valtionvarainministeri on varmasti mielissään siitä, että alentuvat kustannukset pienentävät myös verovaroin rahoitettuja lääkekorvausmenoja. Kolikon kääntöpuolena on tietysti se, että kotimainen apteekkibisnes hyytyy ja sen myötä yhteisöverotulot ja alv-kertymä pienenevät ja työpaikat vähenevät.

 

Kesko osoittaa jälleen kerran omaavansa strategista pelisilmää.

Keskon ja Oriolan uusi Hehku-terveyskauppaketju on oivallinen strateginen veto. Kilpailijat voivat olla aiheesta kateellisia. Näin ulkopuolisen silmin Hehkun käynnistyminen näyttää täydelliseltä ajoitukselta: Ketju on saatu sopivasti perustettua, kun suomalainen eResepti toimii vuonna 2019 Ruotsissa. Uutuuttaan hehkuva ketju voi kätevästi ohjata asiakkaitaan Ruotsissa toimivien Oriolan apteekkien ja –verkkoapteekin palveltavaksi.

Strategista pelisilmää on myös Yliopiston Apteekilla. Ei varmaan ole vahinko, että Yliopiston Apteekilla on Virossa kivijalkamyymälöitä ja verkkoapteekki. Sillä ja Hehkulla on oivallinen mahdollisuus kaapata melkoinen siivu kansainvälistyvästä lääkekaupasta. S-ryhmän strategisista vedoista ei ole näyttöä –ehkä hissukseen odottelevat tai sitten eivät ole lainkaan kiinnostuneita tästä miljardibisneksestä. Asiakasomistajana toivon, että S-ryhmäkin kertoisi jostain innovatiivisesta avauksesta tähän markkinaan liittyen. Aika alkaa käydä vähiin.

Ihmettelen myös poliittisten päättäjien strategisten avausten olemattomuutta. On harmi, että meillä Suomessa ei ole yhdistetty tätä eResepteihin liittyvää EU-kehityshanketta apteekkireformikeskusteluun sote-uudistuksesta puhumattakaan. Taitaa olla merkki siitä, että kokonaisuus ei ole kenenkään hallussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Perinteisten apteekkien aika lienee lopuillaan. Kun lääkkeet eivät ole päässeet kauppoihin, ne tulevat reseptilääkkeissä netin kautta ja toisaalta Hehkun tyyppiset kaupat ottavat vapaakauppalääkkeiden markkinat. En näe tuossa pusituksessa pienille apteekeille kilpailukykyä.

Kuitenkaan pääsääntöiseksi lääkkeiden jakeluväyläksi ei netistä ole. Kätevämpää ja kokonaistaloudellisempaa olisi, että reseptilääkkeet saisi suoraan terveydenhuollosta. Muut väylät palvelisivat enemmän satunnaista tarvetta ja valinnanvapautta.

Toimituksen poiminnat