Minna Isoaho

Vihreät: tavoitteletteko kiinteistöveroon jopa 11-kertaista korotusta?

Kuntavaaleille tyypillistä alhaista äänestysaktiivisuutta on selitetty mm. sillä, että ihmiset ovat pettyneitä politiikkaan ja yleisesti koetaan, ettei päätöksiin voi vaikuttaa. Tai, että puolueiden lupausten välillä on vaikea havaita eroja ja vaaliohjelmat ovat kuin yhdestä puusta veistettyjä.

Vai ovatko? Eivät todellakaan. Näissä vaaleissa on kyse ideologiasta. Erityisesti Helsingissä  pitää olla hereillä ja äänestää. Vihreät haastavat Kokoomusta vaaliohjelmalla, jossa on rajuja mittakaavavirheitä ja valtavia ideologisia suunnanmuutoksia.

Olen itse Kokoomuksen ehdokas ja vaalilupaukseni ovat luettavissa nettisivuillani. Lupaan mm. parempaa asioiden valmistelua ja parempaa johtamista. Olen myös liputtanut Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta ja Guggenheimia vastaan. Mutta erityisen voimakkaasti olen asettunut autoilijoiden puolelle: Helsingin keskustassa on jatkossakin voitava ajaa sujuvasti autolla. Vihreä autoviha on saatava laannutettua, bulevardeja ei pidä rakentaa ja kävelykeskustan laajennus on estettävä. Kävelykeskustan laajennus nimittäin heikentäisi kaupunkimme kilpailukykyä, olisi vakava isku yritysten elinvoimaisuudelle ja haittaisi merkittävästi ihmisten arjen sujumista.

Tiesittekö, että kävelykeskusta on vasta alkusoittoa ja suunnitelmissa on paljon laajempi vihreä vallankumous Helsingin varalle? Kuntavaaleissa ratkaistaan Helsingin tulevaisuus. 

Vihreiden Helsinki-visiossa puhutaan ympäripyöreitä. Luvataan rakentaa Helsingistä kansainvälinen pääkaupunki, joka pitää huolta kaikista kaupunkilaisista. Tavallinen äänestäjä lopettaa vaaliohjelman lukemisen tai vaalipuheen kuuntelemisen tähän kohtaan, sillä esitetyt tavoitteet kuulostavat viattomalta ja jopa aika hyviltä.

Kannattaisi kuitenkin jatkaa hiukan pitemmälle. Näkymä nimittäin muuttuu radikaalisti, kun tutustuu ohjelmaan tarkemmin. Jos ”Vihreä vaaliohjelma vuosille 2017-2021” toteutuu, ei nykyisestä Helsingistä ole jälkeäkään. Minä haluan pitää Helsingin jatkossakin sinisenä.

 

Reippaasti kävellen paikasta toiseen

Vihreässä vaaliohjelmassa sanotaan, että ”panostetaan viihtyisään kävely-ympäristöön, pyöräilyyn ja joukoliikenteeseen”. Tässä järjestyksessä. Yksityisautoilusta ei puhuta mitään.  Oletteko nähneet sellaista kansainvälistä pääkapunkia, missä ei ajeta yksityisautoilla? En minäkään. Edelleen äänestäjille luvataan, että ”rakennetaan kävelykeskusta ja laajennetaan esikaupunkikeskustojen kävelyraitteja” ja ”satsataan siihen, että käveleminen on vaivatonta kaikkialla kaupungissa”.

Vihreän aatteen mukaisia pääkaupunkiamme muokkaavia kävelykeskustasuunnitelmia on jo nähty. Niiden tavoitteena näyttää olevan autoilijoiden häätäminen pois näkyvistä. Kävelyn  markkinaosuutta haetaan autoilua vaikeuttamalla ja jopa kieltämällä se. Itse en ole kokenut kävelyn olevan erityisen vaivalloista kaupungissamme. Onkin syytä varmistaa, ettei elinkeinoelämän edellytyksiä heikentävää kävelykeskustaa laajenneta. Huolestuttavaa on huomata vaaliohjelmasta, että nyt puheena olleet ydinkeskustan hankkeet eivät Vihreille riitä, vaan sama kävelyideologia jalkautetaan myös esikaupunkeihin. Kohta sielläkään ei enää ajeta autolla.

Vihreille ei myöskään riitä, että keskusta näivetetään kävelijöiden voimin. He lupaavat ottaa käyttöön ruuhkamaksut ja siten varmistaa, että keskusta autioituu varmasti.

 

Kaikki lapset pyörällä kouluun

Olen huolissani helsinkiläislasten turvallisuudesta. Vihreiden vaaliohjelmassa luvataan seuraavaa: ”satsataan siihen, että pyöräily on vaivatonta kaikkialla”. Tavoitteeksi asetetaan myös, että ”kaikki lapset saavat ajaa pyörällä kouluun”. Ihan oikeasti – pyörällä kouluun myös marraskuun pimeydessä ja tammikuun pakkasessako? Ja missä ne kaikki pyörät säilytetään? Ja missä on yhteys siihen luvattuun kansainväliseen pääkaupunki-imagoon?

Huolissani seuraan myös niitä tilanteita, kun pyöräilevät vanhemmat pakkaavat pienokaisensa pyörän eteen kiinnitettävään, sadekankaalla vuorattuun lastenkuljetusvaunuun. Lapset matkustavat täysin turvattomina liikenteen seassa, maanrajassa – suojaavia rakenteita ei ole ympärillä jos kolari sattuu. Itse en laittaisi omaa lastani pyöräilykärryyn. Valtaosalla perheistä perhelogistiikka ei toimi pelkän pyörän varassa, joten pyöräilyn priorisointi ohi autoilun on räikeää piittaamattomuutta suurkaupungin tarpeista.

 

Poistetaan moottoritiet käytöstä

Vastuu ei ole paljon painanut, kun Vihreät ovat vaaliohjelmaansa kirjoittaneet. He lupaavat, että ”muutetaan moottoritiet ja sisääntuloväylät kaupunkibulevardeiksi ja rakennetaan taloja niiden varrelle”. Mitään väliä ei näytä olevan sillä, että ne moottoritiet ja sisääntuloväylät ovat elintärkeitä infrarakenteita, joita ei voi poistaa käytöstä. Heitä ei myöskään ilmeisesti vaivaa se, että kyseiset väylät on rakennettu verovaroin ja he omalla päätöksellään pilaavat nämä investoinnit. Bulevardisoinnit on estettävä. Se on paitsi helsinkiläisten niin kaikkien suomalaisten etu. Pääkaupungin saavutettavuutta eikä sen toiminnan sujuvuutta ei saa uhata. Yhteiskunta ei pyöri siten, että kaikki tenavat ja tavarat kuljeteltaisiin tarakalla.

 

Rakennetaan tiiviimmin ja vallataan maata mereltä

Kaikki puolueet ovat sitä mieltä, että Helsinkiin tarvitaan lisää asuntoja. Vihreiden ratkaisu tähän on, että ”rakennetaan tiiviimmin.” Periaatteessa ihan ok tavoite, mutta yksityiskohdat karmaisevat. Tiiviimmän rakentamisen ongelmana on sen toteutustapa: Vihreät ovat löytäneet tiivistämiskohteita merestä, moottoriväylien päältä ja puistoista. Tämä ei miellytä esimerkiksi lauttasaarelaisia, Keskuspuistoa suojelevia eikä niistä suunnitelluista bulevardeista kärsiviä. Ei se myöskään kuulosta kovin vihreältä, kun merta täytetään rakennusmaaksi, vaikka tilaa olisi muutaman kilometrin päässä runsain mitoin.

Vihreät eivät ehkä ole huomanneet, että Helsingin  yhdyskuntarakenne on väljä ja rakentamatonta maata löytyy pilvin pimein. Tiivistä rakentamista ei tarvita siinä mittakaavassa, mitä he ehdottavat. Maasta iso osa on kaupungin omistuksessa, joten puhuttu tonttipula on harhaa ja itse aiheutettu vaiva.

 

Sokerina pohjalla: kiinteistövero

Kaikkein hälyyttävimpänä vihreän vallan riskinä pidän taloudenhallinnan puuttumista. Kun ideologia ei kohtaa realismia muissakaan kohdissa, niin taloudenpidossa siitä ei ole jälkeäkään. Esimerkki tästä vihreästä taloudenpidosta on vaaliohjelman lupaus, että ”siirrytään verotuksessa enemmän kiinteistöveroon henkilöverotuksen sijaan”. Siis mitä?

Toivottavasti äänestäjät ymmärtävät, että Vihreät haluavat tällä päätöksellään nostaa entisestään kalliin asumisen hintaa. Sen ymmärtäminen voi olla vaikeaa, koska vaalipropagandassa lukee ”rakennetaan lisää edullisia koteja”. Toinen realiteettishokki on se, että hinnannousu ei olisi pieni indeksipäivitys, vaan tuntuva korotus. Siinä ei ole mitään toiminnallista eikä taloudellista järkeä, että rakennetut moottoritiet muutetaan bulevardeiksi. Samalla tavalla  tässä kiinteistöveroehdotuksessa on selvä mittakaavavirhe.

Helsingin tuloista noin 50 % on kunnan tuloveroa. Henkilöverotuksen kautta saatava tulokertymä on siis suuruudeltaan noin 2,5 miljardia euroa. Kiinteistöveroa kertyy puolestaan noin 4 % kaupungin tuloista eli noin 222 miljoonaa euroa.

Äänestäjille annetussa lupauksessa kiinteistöveron pitäisi siis ainakin kuusinkertaistua, jotta verotus siirtyisi ”enemmän kiinteistöveroon kuin olisi henkilöverotusta”. Äärimmilleen vietynä ”kiinteistövero henkilöverotuksen sijaan” tarkoittaisi kiinteistöveron 11-kertaistamista. Meidän taloyhtiössä kiinteistövero on tällä hetkellä 2.720 euroa. Jos se 11-kertaistuu, sen hinnaksi tulee 29.920 euroa. Aikamoinen lisäys asumisen kustannuksiin.

Voin kuvitella, että tätä lupausta annettaessa on ajateltu näpäyttää kiinteistöjä omistavia tahoja ymmärtämättä, että kaikki kiinteistöihin kohdistuneet kulut siirtyvät joko vuokriin tai asuntojen hintoihin. Näiden verotuslähteiden painoarvojen muuttaminen on erittäin raju toimenpide ja toteutuessaan mullistaisi yhteiskuntaa merkittävästi. Ideologinen hivutus on käynnissä.

 

Lopuksi

Toivon todella, että sininen palkki nousee sunnuntai-iltana korkeimmaksi. Kokoomus on ollut Helsingin suurin puolue vuodesta 1972 lähtien ja kaupungin kehitys kansainväliseksi pääkaupungiksi on ollut hyvä. Sunnuntaina on äänestettävä Kokoomusta, jos haluaa hyvän kehityksen jatkuvan. Ei pilata kaupunkimme tulevaisuutta sillä, että pyörät ja kävelijät valtaavat kadut, kaupunki autioituu ja elinvoima taittuu.

Vielä yksi pointti: Vihreät ja muut tätä blogia opponoivat todennäköisesti sanovat, että ”bulevardit ym. on jo yhteisesti päätetty yleiskaavassa –turha valittaa”. Tähän vastauksena siteeraan Vihreää vaaliohjelmaa 2017-2021, jossa sanotaan: ”Ajetaan Vartiosaaren kehittämistä virkistysalueena rakentamisen sijaan – uudesta yleiskaavasta huolimatta.”

Nyt ei nukuta vaaleissa. Jokaisen kannattaa äänestää ideologiansa mukaisesti. Ja kaikille tiedoksi: yleiskaava on mahdollistaja, konkreettiset toteutuspäätökset on vielä tekemättä. Nyt valittava valtuusto tulee tekemään toteutuspäätökset äänestäjien antamalla mandaatilla.

 

***

Äänestä Minna Isoaho Helsingin kaupunginvaltuustoon numerolla 61.

#tolkunpolitiikkaa helsinkiläisten puolesta. www.isoaho.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"vallataan maata mereltä"

Olen kuullut, että Dubaissa tekosaaret rakennettiin ostamalla Iranista yksi vuori ja kippaamalla se louhittuna mereen. Helsingissäkin voisi miettiä, jos jokin turhista tuntureistamme voisi siirtää Suomenlahdelle asunnoiksi.

Jos Saanasta jää jotain yli, sillä rakennetaan pesäpaikkoja Kauppatorin lokeille Kruunuvuorensillan pyloneiden tuhoamien pesimäluotojen tilalle.

Tämä kaikki on välttämätöntä, koska Suomessa on tila loppumassa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yleensä viestinnässä, jota vaalikampanjointi on, menestyy varmimmin pelaamalla omaa peliä eikä haukkumalla vastustajaa.

Tämä peukalosääntö on kokoomuslaisilla ollut yleensä hyvin hallussa vaaleista toiseen, mutta kuntavaaleissa amatöörit kiihdyttelevät omissa nimissään miten sattuu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oliskohan ottaneet mallia Ville Niinistöltä?

Käyttäjän MinnaIsoaho kuva
Minna Isoaho

Esa Mäkinen: Hiukan erikoinen kommentti sinulta.

Kirjoituksessani ei haukuta ketään. Siinä esitellään Kokoomuksen kanssa kilpailevan puolueen vaaliohjelmaa. Käsitellään siis sitä ohjelmaa, jonka Vihreät on Helsingissä itse julkaissut. Se ei ole haukkumista, että sanon olevani kyseisistä vaaliteemoista eri mieltä.

Olisi mielenkiintoista kuulla, missä mainitsemasi amatööri - ammattilainen -mittaristo on nähtävillä, jotta voin asettaa kommenttisi oikeaan mittasuhteeseen.

En mielestäni kiihdyttele kirjoituksissani "miten sattuu". Jos huomasit, niin olen liittänyt omiin lupauksiini linkit ja niistä voi lukea halutessaan ajatuksistani tarkemmin.

Että sellaista. Vaalikuume nousee.

Toimituksen poiminnat